snelle vegan pizzabodem

Uitdaging #4: Supersnelle veggiepizza

Posted on Posted in Recepten, Uitdagingen

Lisa daagde me uit een gerecht te maken waar je maar 5 ingrediënten voor nodig hebt. Een mooie gelegenheid om met jullie mijn go-to vegan pizzarecept te delen met een bodem van bovenstaande drie ingrediënten!

Bijna twee weken geleden kreeg ik (M) van mijn tweelingzusje de uitdaging om een gerecht te maken met maar maximaal 5 ingrediënten, die je allemaal in de supermarkt kunt vinden. Handig voor als je geen zin hebt om een boodschappenlijstje samen te stellen, maar niet over een fotografisch geheugen beschikt.

Nu ben ik een groot liefhebber van pizza. Maar kom niet aanzetten met van die kant-en-klare diepvriespizza. Die zijn er volgens mij niet eens zonder kaas, maar goed, ik at ze voor ik vegan was ook al bijna niet, omdat ze gewoon nergens naar smaken als je het mij vraagt. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik zin heb om de hele dag in de keuken deeg te kneden voor de perfecte pizzabodem. Pizza blijft toch een fastfoodgerecht dat je gewoon snel op tafel wilt hebben staan, en vervolgens snel in je buik.

snelle vegan pizzabodem

Daarom is dit pizzarecept zo ideaal. De pizzabodem bestaat maar uit drie ingrediënten (namelijk Turks brood, tomato fritto en gedroogde Italiaanse kruiden) en is in 5 minuten oven-klaar. Alle credits voor de pizzabodem gaan overigens naar mijn vriend Marco, die me deze ‘studentenpizza’ ooit heeft leren maken.

vegan pizza

Ik gebruik voor deze uitdaging vervolgens 2 toppings, maar voel je vrij om helemaal los te gaan met alles wat je nog in het groentenlaadje van je koelkast hebt liggen (A.K.A. de hele koelkast, als je vegan bent.) Dit is ook een ideaal gerecht voor als je meerdere gasten hebt eten. Je kunt dan allerlei groentjes en olijfjes en dergelijke in huis halen en dan kan iedereen zelf zijn pizza samenstellen.

snelle veggiepizza

Je kunt de pizza natuurlijk bestrooien met vegan kaas (zoals wilmersburger pizzarasp). Persoonlijk vind ik dat niet zo nodig. Zonder kaasvervanger (of kaas, for that matter) is de pizza bovendien vetarm. Dat doet er wellicht helemaal niet toe voor jou, dat weet ik natuurlijk niet, maar in mijn specifieke situatie is mij door een voedingsdeskundige aangeraden hierop te letten.

Recept voor 2 pizza’s

1 Turks brood*
1 pakje tomato fritto
Een handje gedroogde Italiaanse kruiden
Toppings naar wens: ik gebruik champignons en spinazie

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd het Turks brood door midden. Smeer op beide helften tomato fritto en bestrooi met Italiaanse kruiden. Voeg eventueel naar smaak wat zout en peper toe.
  3. De spinazie liet ik nog even slinken in een wok (kan prima zonder olie). Dit is niet bij alle toppings nodig, de meeste kun je gewoon meteen snijden en over je pizza verdelen.
  4. Doe de pizza’s ongeveer 15 minuten in de oven. Als het brood wat donkerder is geworden en krokant is, en je toppings er geroosterd uitzien, is de pizza helemaal klaar.

* De meeste Turkse broden zijn vegan, maar je kunt het natuurlijk altijd even navragen bij je lokale bakker.

Uitdaging 5 voor Lisa: 

We hebben tot nu toe elkaar al best wat uitdagingen gegeven. Vegan versies van oorspronkelijk-niet-vegan-klassiekers, gerechtjes van max 15 minuten en dit gerecht van max 5 ingredienten. (Hier kun je ze allemaal terugvinden.) Ik moest dus even nadenken over een leuke nieuwe uitdaging, maar ik heb er eentje gevonden die me erg leuk lijkt.

Veel mensen, waaronder ik zelf, houden niet zo veel van de afwas. Daarom is het altijd balen als je een lekker recept spot, maar je bij het lezen erachter komt dat je er 4 pannen, een ovenschaal, en zo’n beetje al je keukengereedschap voor nodig hebt. Kun jij een lekker recept voor mij en onze lezers bedenken, waarbij je maar 1 pan of ovenschaal nodig hebt en daarmee lekker weinig vaat hebt?

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *