Vegan High Tea

Uitdaging #15: Vegan High Tea

Posted on Posted in Recepten, Uitdagingen

Manon gaf mij twee weken geleden een opdracht die mij op het lijf geschreven is: vegan high tea.

Ik ging gelijk nadenken over wat ik allemaal zou kunnen maken: broodjes, scones, gebakjes… Omdat ik de High Tea uiteindelijk maar voor twee personen maakte, heb ik echter besloten om niet TE veel te maken, omdat ik niets wou weggooien.

Zo zag onze tafel eruit:

Vegan High Tea

Ik geloof dat het eigenlijk ‘afternoon tea’ heet, maar in Nederland kennen we het vooral als High Tea, en eten we het ook niet in de namiddag, maar vaker als brunch.  Dat heb ik ook gedaan. Wat zie je allemaal op de tafel: bananenscones met clotted cream en jam, 2 soorten ‘finger sandwiches’, glaasjes sojayoghurt met walnoten en banaan, zelfgemaakte ijsthee en natuurlijk gewone thee. Ik vond dit meer dan genoeg voor een brunch, vandaar dat ik het hier bij heb gehouden.

1. Bananenscones met clotted cream en jam

vegan scones vegan scones vegan scones vegan scones clotted cream jam

Het recept voor bananenscones heb ik van Om Nom Ally.  Het recept was zeer geslaagd. Wel had ik de scones maar 10 minuten in de oven gedaan, terwijl in het recept staat dat je ze 15-20 minuten in de oven moet doen. Dit is een fenomeen wat ik vaker zie bij mijn oven, dat ik aanzienlijk minder baktijd nodig heb dan in het recept staat. Ik denk dat dit ermee te maken heeft dat ik een gloednieuwe oven heb. De volgende keer zou ik mijn oven iets lager zetten en na 10 minuten kijken of ze nog wat langer moeten of niet. Hoe dit bij jouw oven zit weet ik natuurlijk niet, maar dit kun je zelf denk ik het beste inschatten. Als je het niet goed weet zou ik gewoon het recept aanhouden, maar houdt ze dan wel goed in de gaten, check af en toe even ;).

Het recept gebruikt cups. Ik heb thuis cups en heb er eerlijk gezegd niet aan gedacht om elke keer te wegen hoeveel gram het was. Maar als je het leuk vind om recepten van internet te maken kan je absoluut adviseren om cups te kopen. Deze kun je bij AH XL’s kopen (goedkoop) en bij kookwinkels (iets duurder).

Voor 8 scones

  • 3 cups zelf-rijzend bakmeel
  • ½ cup coconut oil
  • ½ cup rietsuiker
  • 2 zeer rijpe bananen, geprakt.
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel gemalen lijnzaad & 1 theelepel chiazaad *

* Dit koop je bij de natuurwinkel, of een biologische winkel. Misschien kun je dit ook wel kopen in grotere supermarkten (not sure).

1. Warm de oven voor op 210C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
2. Mix alle ingrediënten behalve het zelfrijzend bakmeel in een grote kom.
3. Voeg hier beetje bij beetje de bloem aan toe (gebruik een vergiet om de bloem te zeven voor je hem toevoegt).
4. Kneed het mengsel tot een bol. (Zie afbeelding). Zorg dat alle bloem is opgenomen in de bal.
5. Leg de bol op de bakplaat. Druk de bol tot een platte schijf (zie afbeelding) en gebruik een scherp mes (ik gebruikte een pizzames) om de schijf in 8 stukken te verdelen.
6. Bak voor 10-20 minuten. De scones zijn klaar als ze van elkaar af beginnen te komen en de bovenkant lichtjes gebruind is.
7. Eet de scones met een eetlepel clotted cream en een beetje jam.

De clotted cream maakte ik als volgt:

  • 85 gram tofutti cream cheese *
  • 1 eetlepel suiker
  • 200 ml sojaslagroom (wat je nog moet opkloppen)
  • snufje zout

* Tofutti cream cheese kun je kopen bij de natuurwinkel. Je kunt hem ook bestellen op veggiedeli of veggie4u.  Ik vind deze cream cheese echt super lekker, dus vooral doen 😉

1. Meng de cream cheese met de suiker en het zout. Voeg de slagroom toe.
2. Klop met een mixer tot het stijf is.

Finger Sandwiches Finger Sandwiches

Ik maakte twee soorten Finger Sandwiches: 1 met tofutti en komkommer en 1 met hummus. Je kunt dit natuurlijk met elk soort veganistisch beleg maken dat je lekker vindt ;). Hoe je dit moet maken spreekt volgens mij heel erg voor zich 😉

  • 4 boterhammen
  • Beleg: Tofutti Cream Cheese, komkommer, hummus.

1. Besmeer je broodjes met het beleg dat je lekker vind. Ik maakte 2 boterhammen met tofutti, komkommer en italiaanse kruiden en twee boterhammen met hummus.
2. Snijdt de broodjes in kleine ‘hapklare’ reepjes.

Sojayoghurt walnoten banaan

Het volgende recept is een copy-cat van de ‘Nootgeval’ van de Bagels & Beans. (Ja, bij de bagels & beans kun je naast bagels met vegan beleg als hummus of kipstuckjes van de vegetarische slager, ook sojayoghurt krijgen! YUM)

Voor 2 glaasjes (hoeveelheden kun je een beetje op gevoel doen)

  • twee handjes walnoten
  • twee kneepjes agavesiroop
  • sojayoghurt
  • 1 banaan, in kleine stukjes gesneden
  • Beetje kaneel naar smaak

1. Begin met de walnoten: doe in elk glaasje een handje walnoten en een beetje agavesiroop.
2. Hierbovenop doe je een flinke scheut sojayoghurt.
3. Top met stukjes banaan met daarop naar smaak wat kaneel.

De zelfgemaakte ijsthee was niet zo goed gelukt. Ik had het idee om er mango-sap bij te doen, maar hierdoor werd ie te zoet. Normaal maak ik ijsthee als volgt (en dit is altijd een succes recept 😉 – waarom moest ik daar dan ook van afwijken, haha.)

1. Giet kokend water in een grote (hittebestendig) waterkan.
2. Laat hier thee die je lekker in vind trekken. Ik vind zelf zwarte thee, groene thee, of vruchtenthee heel lekker als ijsthee. Je kunt hiervoor losse thee gebruiken maar theezakjes werken ook.
3. Voeg eventueel verse munt toe als je dat lekker vind.
4. Als de thee goed getrokken is (dit zie je aan de kleur van het water en duurt meestal een half uur tot een uur) haal je de theezakjes of de losse thee eruit.
5. Laat de thee afkoelen. Als ie voldoende is afgekoeld zet je hem in de koelkast. De volgende ochtend heb je heerlijke ijsthee. Als de thee te sterk is kun je er wat water aan toevoegen, of agavesiroop om hem wat zoeter te maken.

Uitdaging #16 voor Manon: Vegan cheesecake / kwarktaart

Ik wil wel eens een goed recept voor vegan cheesecake. Ik heb er ooit eens eentje gemaakt, maar die vond ik niet zo lekker. Meestal smaakt het toch niet echt naar cheesecake. Aan jou dus de uitdaging om een cheesecake te maken die echt naar cheesecake smaakt ;). Tip: provamel verkoopt nu kwark, en ik zag ook al een recept voor kwarktaart langskomen op de facebook-pagina van provamel. Of die vegan is weet ik niet zeker.. maar misschien kun je er inspiratie mee opdoen ;). Succes!

 

 

2 thoughts on “Uitdaging #15: Vegan High Tea

  1. Ziet er weer heerlijk uit! Squatcilla heeft gisteren een no cheesecake online gezet die er echt heerlijk uitzag. Ze gebruikte ook de provamel kwark. Misschien een tip?

    1. Ja, ik ga inderdaad provamel-kwark gebruiken voor de echte kwarktaartsmaak (hoop ik). Ik heb al een probeerseltje gemaakt, maar deze stijfde niet goed op. 🙁 Maar dat komt vast goed 🙂 Gr Manon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *