veganistische lasagne met courgette

Uitdaging #14: vegan lasagne

Posted on Posted in Recepten, Uitdagingen

Lisa daagde mij (Manon dus) uit een lekkere vegan lasagne te maken. De eerste poging brandde aan en die daarop was de lasagne juist nog te hard, maar inmiddels denk ik dat ik het juiste recept gevonden heb! Maar dat is natuurlijk aan jullie om te bepalen…

simpele lasagne

In dit eenvoudige lasagnerecept maak ik gebruik van kant-en-klare tomatensaus. Ik gebruikte die van smaakt, die vind ik erg lekker. Je kunt natuurlijk ook je eigen tomatensaus maken.

vegan lasagne met courgete

Ik vulde de lasagne met courgettereepjes. Je kunt ook nog auberginereepjes toevoegen als je wilt.

.lasagne veganistisch

Ook maakte ik gebruik van wilmersburger pizzarasp, dit is een soort vegan kaas. Je kunt hem tegenwoordig gewoon bij de jumbo kopen, al hebben niet alle jumbo’s hem in het assortiment (maar je zou kunnen vragen of ze hem ook in jouw dichtstbijzijnde winkel opnemen, als ze dat niet al doen.) Wilmersburger smelt helaas niet net zo goed als dierlijke kaas, maar je kunt hem een handje helpen door ervoor te zorgen dat de kaas een beetje vochtig blijft. Deze protip kreeg ik van iemand op een vegan workshop die ik bijgewoond heb :D. Ik heb dus een beetje sojamelk over de geraspte kaas gesprenkeld en er tomatenplakjes bovenop gelegd. Dat laatste is ook meteen fancy en lekker :). Als je dit niet doet, loop je het risico dat de kaas hard wordt aan de bovenkant.

lasagne veganistisch

Zoals de Fransen zo mooi zeggen: Liberté. Egalité. Gratiné.

 

veganistische lasagne met courgette

Recept voor 2-3 personen

* 800 gram tomatensaus
* half pakje lasagnebladen
* 1 courgette
* 1/2 zakje wilmersburger pizzarasp (of een andere vegan kaas)
* 1 vleestomaat
* een handje zwarte olijven zonder pit
* zout en peper naar smaak
* klein beetje olie om je ovenschaal in te vetten

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Vet je ovenschaal in met een klein beetje olie. Snij de courgette in dunne reepjes en de vleestomaat en olijfjes in plakjes
  3. Bedek de ovenschaal met een laagje tomatensaus. Leg hier lasagnebladen bovenop. Zorg dat het van die lasagnebladen zijn die je niet hoeft voor te koken. Of kook ze toch eerst nog voor 😉
  4. Nu is het een kwestie van stapelen tot je aan de bovenkant van je ovenschaal bent gekomen. Tomatensaus, courgetteplakjes, tomatensaus, lasagnebladen, tomatensaus. Je snapt hem wel.
  5. De bovenste laag van de lasagne is als volgt opgebouwd: lasagnebladeren, tomatensaus, wilmersburgerkaas (sprenkel hier een beetje sojamelk over), tomatenplakjes en olijfjes. Strooi er nog een beetje zout en peper overheen.
  6. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de lasagne 30 minuten op een lage stand in de oven. Haal daarna het aluminiumfolie eraf, kijk hoe hij eruit ziet en doe eventueel nog tot 10 minuten in de oven zonder folie.

 

Nieuwe uitdaging 

Bij dezen daag ik Lisa uit tot het samenstellen van een heerlijke high tea! Met een paar zelfbedachte recepten, maar daarnaast kun je ook bestaande recepten uitproberen en de links daarvan delen! Omdat het hier om meerdere receptjes draait (en omdat het mij bij deze uitdaging ook niet gelukt is me aan de deadline van twee weken te houden), zal ik je 4 weken de tijd geven. Maar dan verwacht ik wel heerlijkheden, zowel hartig als zoetig 🙂 Succes maar weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *