homemade falafel

Homemade Falafel

Posted on Posted in Recepten

Falafel! Falafel is zó lekker als je het goed maakt. En geloof me, zelfgemaakt is ie écht lekkerder dan uit een pakje!

Ik maakte deze Falafel voor Manons Arabische Mezze uitdaging, maar het kan ook heel goed als ‘vegan fast food’ worden gegeten, in een pitabroodje met salade en knoflooksaus. Ik maakte het met bloem. Eigenlijk hoort het met kikkererwtenmeel, maar dit kon ik helaas niet vinden in mijn supermarkt. Met kikkererwtenmeel is ie net wat lekkerder en ziet ie er net wat mooier uit, dus als je het hebt, gebruik het dan vooral!

homemade falafel

Ingrediënten voor genoeg falafel voor 4 personen

275 gedroogde kikkererwten
1 kleine ui, gesnipperd
15 gram verse koriander
2 flinke tenen knoflook
1 eetlepel gemalen komijn
2 theelepel zuiveringszout/baking soda
3 theelepels zout
2 eetlepels kikkererwtenmeel (besan) of bloem.

Knoflooksaus
6 flinke eetlepels sojayoghurt
2 eetlepel vegan mayonaise (bijvoorbeeld mayolijn van remia*)
gedroogde peterselie, 1 eetlepel
Knoflookpoeder, 1 eetlepel
Zout en peper, naar smaak.

*Let op, je hebt twee verschillende varianten: één in pot en één in een knijpfles, op de pot staat dat ie 100% plantaardig is en volgens de ingrediënten is ‘ie dat ook, op de knijpfles staat het niet en deze is volgens de ingrediënten ook niet vegan!

1.  Zet de kikkererwten in een pan onder water. Breng aan de kook, laat 2 minuten doorkoken en daarna 2 uur weken. Je kunt de kikkererwten in plaats van te koken ook een nacht laten weken. Laat ze goed uitlekken.
2. Pureer de kikkererwten met de ui, knoflook, koriander, gemalen komijn, baking soda en zout. Dit kan in een foodprocessor, of in een blender of met een staafmixer. Zorg wel dat de substantie niet té smooth wordt, het moet geen hummus worden ;).
3. Vorm balletjes van het mengsel, de balletjes moeten goed stevig zijn, zodat ze niet uit elkaar vallen in de frituurpan. Wentel de balletjes in de kikkererwtenmeel of de bloem.
4. Frituur de balletjes 3 minuten op 180 °C, tot de buitenkant knapperig is. Haal uit de frituurpan en laat uitlekken op een keukenpapiertje.
5. Meng alle ingrediënten voor de knoflooksaus in een schaaltje door elkaar.
6. Serveer de falafel bijvoorbeeld bij een tafel met arabische hapjes of op een pitabroodje met salade.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *