halloween hartige taart vegan

Halloween skelettaart

Posted on Posted in Recepten

Veganistisch eten wordt NOG enger met deze hartige taart met skelethoofd!Ā Griezelig geschikt voor Halloween…

Ik (Manon) ben dol op thema-etentjes. Meestal is dat dan zoiets als een “Spaans avondje” of zoiets. Maar voor aanstaande Halloween heb ik een aantal vrienden uitgenodigd voor een Halloween-diner, en dan moet alles natuurlijk een beetje eng zijn. Maar niet te. Want ik ben namelijk zelf nogal een schijtluis šŸ˜› En het eten moet niet zo eng zijn dat mensen het niet meer willen eten.

Nu vinden veel mensen veganistisch eten sowieso al vrij griezelig. Dus dat heb ik dan mee dit keer XD. Alleen ‘jammer genoeg’ zijn mijn vrienden het inmiddels wel gewend van mij en is de helft van de mensen die komt zelf ook vegetariĆ«r of veganist. Geen sprake van mensen met tofuphobia dus, en ik zal toch echt een stapje verder moeten gaan om het griezelig te maken. Een van de gerechten die ik ga maken is deze skelethoofd-taart.

Deze skelethoofd-halloweentaart is heel makkelijk te maken. Het is wel een redelijk lang recept; je kunt er gerust een uurtje voor uittrekken. Maar als je de stappen netjes volgt is het echt niet moeilijk hoor.

Eigenlijk is het gewoon een potpie-achtig recept, maar dan is in het bladerdeegdeksel een skelethoofd uitgesneden. En in tegenstelling tot pot pie heeft deze taart ook een bladerdeeg bodem, zodat je de taart redelijk kunt snijden en dat het dan bij elkaar blijft. Het worden geen perfecte taartpuntjes, dat zal ik wel eerlijk zeggen. Maar goed, je serveert de taart natuurlijk in z’n geheel, zodat iedereen het skelethoofd kan bewonderen, voor je hem aansnijdt.

halloween hartige taart vegan

Recept voor 1 hartige taart

Vulling:Ā 

1 pakje kipstuckjes van de vegetarische slager, kleiner gesneden*
500 ml amandelmelk (let op: je hebt ook amandelmelk nodig voor de roux)
2 sjalotjes, fijngesneden
1 rode ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 takjes rozemarijn, losgeregen
2 blaadjes salie
1 el olijfolie
2Ā grote zoete aardappels, geschild en in blokjes
50Ā gram doperwtjes
100Ā gram champignons, in blokjes

*Natuurlijk kun je ook andere (goedkopere) vegan kipvervanger gebruiken of zelfs jackfruit (zorg dan dat je de jonge, groene variant gebruikt), maar ik vind dit het lekkerst.

Roux:

3 el bloem
3 el vegan boter*
250 ml amandelmelk (gebruik de melk van de vulling en vul dit waar nodig aan)

*Zorg dat het vetpercentage van de boter redelijk hoog is. (Dit is vaak lager bij vegan boters.) Gebruik bijvoorbeeld de nieuwe plantaardige boter van Becel; deze is gewoon in de supermarkt te koop.

Bladerdeeg
2-4 vellen veganĀ bladerdeeg*
2Ā tl vegan boter

*Gebruik lange vellen, zoals die van Tante Fanny. Meet van tevoren je springvorm om te zien of het gaat passen en pas daar het aantal op aan.

Nodig: wok- of hapjespan met deksel, kookpannetje voor roux, ronde springvorm voor hartige taart

Vulling:

  1. Verhit de olie in een grote wok- of hapjespan en fruit de ui. Voeg knoflook toe. Voeg kipstuckjes toe en bak even mee tot ze een beetje bruin kleuren.
  2. Voeg nuĀ alles toe dat onder het kopje “vulling” staat. Zet op zacht vuur met een deksel erop en laat zo’n 15-20 minuten pruttelen, tot de zoete aardappel zacht is geworden.
  3. Haal de blaadjes salieĀ eruit.
  4. Schep de groenten uit de pan. Giet de melk die je nu nog over hebt af en zet apart zodat je het later kunt gebruiken. Als je minder dan 250 ml hebt, vul dan aan.

Roux:

  1. Verwarm de boter in een schoon kookpannetje.
  2. Voeg de bloem toe. Roer een paar minuten door elkaar.
  3. Voeg de melk die je apart hebt gehouden toe. Roer alles langzaam op laag vuur door elkaar tot de massa dik is geworden.
  4. Je roux is nu klaar: meng dit met de vulling.

Afmaken:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  2. Verhit een beetje boterĀ in een pannetje of de magnetron. Gebruik de helftĀ om de springvorm in te vetten.
  3. Leg de springvorm op een van je bladerdeegvellen en snij precies langs de randen van de springvorm, zodat je de cirkel krijgt die je nodig hebt. Snij vervolgens een skelet uit, zoals op het voorbeeld.
  4. Bedek de springvorm met bladerdeeg.
  5. Vul de springvorm met het mengsel van vulling en roux.
  6. Leg de bladerdeeg met het skelet bovenop.
  7. Besmeer het bladerdeeg met de andere helft van de gesmolten boter.
  8. Doe 15-20 minuten in de oven op 190 graden.

 

Je kunt trouwens ook je eigen favoriete vulling gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *