bataat-courgettesoep

Bataat-courgettesoep

Posted on Posted in Recepten

Deze bataat-courgettesoep is al een tijdje een staple in mijn (Manons) keuken. Het is een eenvoudig soepje waar je makkelijk grote hoeveelheden van kunt maken. Regel dus een grote soeppan en maak gerust extra veel.

Vroeger haalde ik soep uit blik/zak, met name als ik of iemand anders ziek was. Toen ik wat meer zelf ‘vanaf de basis’ ging koken, heb ik soep koken lang voor me uitgeschoven. Ik dacht namelijk dat het erg moeilijk zou zijn.

Geen idee waarom eigenlijk, want soep maken is juist een van de makkelijkste dingen die er is. Als je een aantal lekker-klinkende soeprecepten volgt kom je er al snel achter dat zo’n beetje elke soep hetzelfde in elkaar zit. Meestal is het een kwestie van groenten en kruiden een tijdje bakken, groentebouillon toevoegen, alles zacht laten koken en dan eventueel nog pureren als je een gladde soep wilt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en kun je soep ook heel fancy maken, maar dit is hoe ik het meestal doe en ik ben bijna altijd tevreden.

zoete aardappel courgette soep

De key van lekkere soep is hem de (mid)dag van tevoren al maken. Op die manier kunnen de smaken nog veel beter tot hun recht komen en kan de soep iets indikken. Daarmee wordt je soep eigenlijk altijd lekkerder. Wat dan weer ideaal is voor wanneer je veel eters over de vloer hebt. Zo kun je (een deel van) het werk voor het eten al af hebben.

Als ik wat uitgebreider kook (als ik gasten heb), gebruik ik vaak een klein kommetje soep als voorgerecht. Maar ik eet ook regelmatig soep als het hoofdgerecht. Dan eet ik gewoon 2 kommen soep en een broodje.

soep bataat courgette

Tot zover mijn gelul over soep, dan volgt nu het recept.

p.s. Bataat is gewoon een andere naam voor zoete aardappel, maar zoete-aardappelcourgettesoep was een te lange naam 🙂 (En ja, dat hoort aan elkaar. Als tekstschrijver, vertaler en redacteur kan ik me nogal ergeren aan Nederlandse samenstellingen waar onterecht spaties in gebruikt worden.)

bataat-courgettesoep

Recept voor ong. 6 kommen soep 

400 gram bataat (a.k.a. zoete-aardappel)
2 courgettes
1 witte ui
2 teentjes knoflook
1/2 rode peper
800 ml groentebouillon
zout en peper naar smaak
evt. garneren met pijnboompitjes of zonnebloempitjes
1/2 el olie om te bakken.

  1. Schil de bataat en snij in blokjes. Was de courgettes en snij in blokjes. Schil de witte ui en versnipper. Schil de knoflook en pureer/snij klein. Haal de pitjes uit de rode peper en snij in ringetjes.*
  2. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui. Voeg na ongeveer 2 minuten, als de ui glazig is, de rode peper en knoflook toe en bak nog een minuut mee. Voeg nu alle groenten toe en bak al roerende ongeveer 5 minuten.
  3. Voeg groentebouillon toe tot de groenten net onder water staan. Als het goed is, is dit zo’n 800 ml. Plaats de deksel op je soeppan en laat de groenten zo’n 15 minuten op het vuur zachtjes koken, tot de bataat zacht is (je kunt hem dan makkelijk doorprikken met een vork.)
  4. Steek nu een staafmixer in je pan of giet je pan in een blender en pureer de soep tot een gladde massa.
  5. Eventueel kun je wat pijnboompitjes roosteren om je soep mee te garneren.

*De pitjes kun je verwijderen door de peper door de midden te snijden en tussen je handen heen en weer te draaien tot alle pitjes eruit vallen. Ik vind het zelf niet erg als de lijst er nog in zit, dat zorgt juist voor een beetje pit en je gebruikt toch maar een halve peper.

 

Fan van soep? Wij hebben hier een verzamelartikeltje met al onze soeprecepten! Mis je een soep in onze receptenbase? Dan horen we het graag, want we staan altijd open voor nieuwe suggesties om uit te proberen. 🙂

Volg ons op facebook, twitter en instagram!

2 thoughts on “Bataat-courgettesoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *