barbecue jackfruit

Barbecue Jackfruit

Posted on Posted in Recepten

Fruit bakken en in barbecuesaus marineren. En dat het dan naar vlees smaakt. Klinkt een beetje ongeloofwaardig, vind je niet? Daarom hebben de Tofu Twins de zware taak op zich genomen deze claim te testen…

Een (behoorlijke) tijd geleden leek er een bom te barsten in de vegan community, omdat iemand (geen idee wie) ontdekt had dat je jackfruit kunt bakken en marineren… En dat het dan net naar vlees smaakt. Omdat het zich ook gemakkelijk uit elkaar laat trekken, werden er al snel heel veel recepten voor veganistische “pulled pork” (een Amerikaanse klassieker) gemaakt. Deze recepten staan bekend als pulled jackfruit, of “fooled pork”, omdat je er vleeseters zelfs mee voor de gek zou kunnen houden.

Dit wilden we natuurlijk graag testen en dus zijn we beide enthousiast toko’s afgewandeld op zoek naar dat mysterieuze ingrediënt, jackfruit, dat ingeblikt verkocht zou worden… De eerste poging (van Lisa) om dit te maken mislukte echter totaal, omdat ze de oudere, zoete jackfruit in siroop had gekocht. Tja… daar krijg je dus geen vlezige smaak en structuur mee. Bij herlezing van de verschillende online recepten hierover bleek dan ook dat je de jonge jackfruit in water moet hebben. (‘brine’ is ook goed, dat is namelijk water met zout).

Wij opnieuw naar de toko’s, maar geen enkele toko had de jonge jackfruit! En dus hadden we het idee maar een beetje losgelaten. Op zich waren we toch al nooit zo’n fan van varkensvlees, dus speciaal op amazon jackfruit bestellen (ja, dat kan blijkbaar) ging ons persoonlijk een beetje te ver.

Toen liep ik (Manon) laatst eventjes door de toko in het winkelcentrum bij mij in de buurt en nu hadden ze ineens wel de jonge jackfruit in water! =) Toen heb ik toch maar twee blikjes meegenomen om het idee alsnog eens te testen.

En ik moet zeggen, ik was aangenaam verrast. Ik kan niet echt oordelen of het naar pulled pork smaakt want dat heb ik geloof ik nooit in mijn leven op. Wel denk ik dat de structuur vlezig is en dat het gerecht samen met de barbecuesaus dus wel degelijk die suggestie opwekt, en daarmee ideaal is voor liefhebbers van die smaak en structuur. Zelf vind ik het niet zo belangrijk of het vleeseters voor de gek zou kunnen houden of zo, want ik ben sowieso liever eerlijk over wat ik aan mensen serveer. (Voor je het weet heeft je gast net een allergie voor jackfruit, heb jij weer. 😉 ). Maar goed, ik vond het in ieder geval erg lekker en het is een ideaal gerecht voor in de zomer, als je naar een barbecue of potluck gaat.

 

jackfruit

Dit is het mysterieuze fruit waar het allemaal om draait. Vind je ergens bij een toko jonge jackfruit in water, dan zou ik je aanraden gelijk een paar blikken mee te nemen, want erg makkelijk te vinden is het dus niet, naar mijn idee.

barbecue jackfruit

Het recept zelf is heel makkelijk: gewoon wat kruiden over de jackfruit strooien (bijvoorbeeld chilipoeder, knoflookpoeder, zout en peper) en dan in wat olie een paar minuten aanbakken. Dan lange tijd op laag vuur aan beide kanten bakken met wat vegan barbecuesaus en met een vork uit elkaar trekken. Kies barbecuesaus die je echt lekker vindt (of maak het zelf), want dat geeft toch de meeste smaak aan dit gerecht.

barbecue jackfruit

barbecue jackfruit

Vervolgens kun je het dus op een broodje doen voor het klassieke “pulled pork” idee, maar mij lijkt het ook erg lekker in een taco of wrap. Misschien zie je daar binnenkort nog een recept voor verschijnen. In onderstaand recept gebruik ik in ieder geval een hard broodje en wat gemengde sla en avocado om het helemaal af te maken.

Recept voor 2 (grote) bolletjes barbecue jackfruit 

1 blik jackfruit (uitlekgewicht ong. 300 gram)
snufje chilipoeder
snufje knoflookpoeder
snufje zout en peper
1 el olie om te bakken
ong. 240 ml vegan barbecuesaus*
twee harde broodjes
1 avocado
2 handjes gemengde sla

  1. Giet de jackfruit af. Meng met de kruiden. Verhit wat olie in een pan en bak de jackfruit een paar minuten op hoog vuur.
  2. Zet het vuur lager, voeg ongeveer 120 ml barbecuesaus toe en laat 10 minuten tot een kwartiertje op laag vuur garen. Draai alle stukjes jackfruit nu met een spatel om, voeg opnieuw 120 ml barbecuesaus toe en laat nog 10 minuten garen. Voeg een beetje water toe als de saus erg indikt.
  3. Als de jackfruit zacht is geworden, kun je hem met een vork goed uit elkaar trekken. Doe dit in de pan en roer vervolgens de saus en de losgetrokken jackfruit goed door elkaar.
  4. Nu kun je de jackfruit over de broodjes verdelen met daarbij de sla en schijfjes avocado.

* De meeste barbecuesauzen zijn vegan, maar check even. 😉

Dit recept is (onder andere) geïnspireerd op het recept voor BBQ Pulled Jackfruit van Buzzfeed.

 

2 thoughts on “Barbecue Jackfruit

  1. Wat een briljant recept dit ?
    Ik woon momenteel in zuid america dus heb om de paar dagen verse jackfruit. Nu net wat jonge gehaald en zo maar bakken! Hopelijk een nieuwe vleesvervanger voor mijn plantbased family

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *